Підтримай свободу слова

Ініціативна група блогової мережі ВКурсі закликає дописувачів прийти у четвер, 27 вересня 2012 р., о 09:15 до стін Чернівецької міської ради (Центральна пл., 1) на пікетування сесії з вимогою прийняти звернення до Верховної Ради України проти змін до Кримінального кодексу, котрі обмежують свободу слова та умови журналістської діяльності. Нагадаємо, що 18 вересня парламент у першому читанні прийняв законопроект № 11013 «Про внесення змін до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів України (щодо посилення відповідальності за посягання на честь і гідність людини)», внесений членом фракції Партії регіонів Віталієм Журавським.

Згідно законопроекту, опубліковані в засобах масової інформації відомості, кваліфіковані судом як «наклеп», каратимуться штрафом у розмірі від 500 до 2500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від 1 року до 2 років; арештом на строк від 3 до 8 місяців, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років; обмеженням або позбавленням волі від 3 до 5 років.

Національна спілка журналістів, Комісія з журналістської етики, Незалежна медіа-профспілка закликають журналістську спільноту та громадські об'єднання спільно виступити з вимогою відхилити законопроект № 11013, який наносить удар по свободі слова в Україні. У свою чергу, ініціативна група ВКурсі звертає увагу на те, що вступ у дію даного закону означатиме можливість обмеження свободи слова і в блогових мережах з усіма відповідними наслідками, у зв'язку з чим просимо всіх дописувачів мережі Інтернет, незалежно від професії, долучитись до акцій протесту.

11 коментарів

Святослав Вишинський
N.B. Також звертаємо увагу читачів на дискусію в блозі журналіста газети «Доба» Юрія Чорнея, в якій Ви можете донести свої пропозиції до організаційної групи з проведення пікетування сесії Чернівецької міської ради.
Валерій Пузік
Нижче публікуються контакти 244 депутатів, які проголосували в 1-му читанні за закон про наклеп. Зателефонуйте їм у приймальню, напишіть e-mail, залиште повідомлення в соцмережах, запитайте, чому вони це зробили. Ви також можете зателефонувати або написати листа в центральний офіс Партії регіонів і в Адміністрацію Президента та дізнатися, навіщо регіонали голосували за законопроект, і що про нього думає Президент.

osvita.mediasapiens.ua/material/10549
Наташа Борісова
Відкликано закон про наклеп....http://24tv.ua/home/showSingleNews.do?avtor_zakonu_pro_naklep_vidzivaye_sviy_zakon&objectId=261602
Святослав Вишинський
«Регіонал висловив сподівання, що колеги підтримають таке рішення своїми голосами. Разом із тим Журавський наголосив, що планує повернутися до обговорення своєї ідеї після проведення парламентських виборів». — По суті питання ще не зняте, потрібне голосування.
Святослав Вишинський
Депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко в полеміці з Іриною Фарін відзначає: «Это вопрос Журавского, он не может отозвать, потому что закон принят в первом чтении и хозяином этого законопроекта является Верховный Совет».

Святослав Вишинський
N.B. Адміністрація блогової мережі «ВКурсі» нагадує, що завтра, о 09:15, біля стін Чернівецької міської ради відбудеться пікетування. Акція в силі, так як законопроект був прийнятий і розмови про його можливе відкликання — наразі всього лиш розмови. Це значить, що протести триватимуть доти, доки закон не буде скасовано цілковито. Деякі українські посадовці не далі як місяць тому обіцяли щось не підписувати або в щось унести правки — результат загальновідомий. Тому закликаємо блогерів вірити тільки фактам. А не словам.
Святослав Вишинський
Внаслідок численних акцій протесту «наклепницький закон» скасовано сьогоднішнім повторним голосуванням у Верховній Раді. Хоча не слід розслаблятись — при нагоді влада може повернутись до нього. Дякуємо всім, хто долучився до акції протесту блогерів і журналістів у четвер, 27 вересня, біля стін Чернівецької міської ради.
Святослав Вишинський
«У Верховній Раді знову хочуть “протягнути” законопроект №6523, яким буде дозволено закривати інтернет-сайти без рішення суду, протягом 7 днів. <...> Законопроект, який є ініціативою депутата-регіонала Максима Луцького, навесні 2012 року було відкладено і не прийнято, але тепер депутати знову хочуть повернутися до його розгляду. <...> Згідно з положеннями закону, провайдери будуть змушені без рішення суду закривати сайти, що порушують авторські чи інші права, протягом 7 днів. Обумовленість порушень можна доказати наявністю звичайних документів». (Сергій Пішковцій, «Верховна Рада хоче дозволити закривати сайти без рішення суду», «Watcher», 5 листопада 2012)
Святослав Вишинський
Новини з Росії:

Держдума ухвалила в третьому читанні закон, що зобов'язує блогерів, сторінки яких щодня відвідують понад три тисячі користувачів, виконувати вимоги, пропоновані до ЗМІ. Зокрема, популярних блогерів зобов'яжуть перевіряти достовірність загальнодоступної інформації, не поширювати дані про приватне життя громадянина з порушенням цивільного законодавства, дотримуватися заборони і обмеження виборчого закону і вказувати вікові обмеження для користувачів, повідомляє РИА Новости.

Окрім того, закон зобов'язує блогерів розміщувати на своєму сайті або інтернет-країні прізвище та ініціали, а також електронну адресу. Роскомнадзор зможе запитувати необхідну інформацію про блогера для складання реєстру популярних користувачів блог-сервісів. Ці дані регулятор буде дізнаватися від самих блогерів, організаторів поширення інформації та інших осіб. Надавати її потрібно буде протягом десяти днів. За порушення для звичайних громадян передбачено штраф від 10 до 30 тисяч рублів, для юридичних осіб — від 30 до 300 тисяч рублів. При повторному порушенні штрафи будуть збільшені, також можливо адміністративне призупинення діяльності юрособи на строк до 30 діб.

(«Держдума обмежила права популярних блогерів», «Лівий берег», 22 квітня 2014)
Святослав Вишинський
Блог-сервис «Живой журнал» в среду принял решение не отображать данные о количестве подписчиков у популярных блогеров.

«С сегодняшнего дня в профайлах всех блогеров и сообществ, количество подписчиков которых превышает две с половиной тысячи, будет отображаться не фактическое число пользователей „В друзьях у“, а 2 500 +», — сообщил в своем блоге руководитель департамента развития продуктов LiveJournal Дмитрий Пилипенко. Кроме того, он сообщил о прекращении работы рейтинга пользователей и сообществ, формировавшегося по просмотрам.

«Перечисленные выше изменения обусловлены планами по ряду мер для оптимизации работы сервиса. Все совпадения случайны», — добавил Пилипенко.

("«Живой журнал» скрыл число подписчиков у популярных блогеров", «Росбалт», 23/04/2014)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте